Войти

Вагітність при цукровому діабеті

Вагітність – це такий особливий стан для жінки, коли вона відчуває як радість від нового життя, так і відповідальність за майбутнє здоров’я й виховання малюка.



лікарка-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»

Швиденко Олена Вікторівна

Сучасні засоби контролю рівня глюкози та лікування цукрового діабету, а також ведення вагітності, дозволяють стверджувати, що діабет і вагітність сумісні. Проте, якщо мама має діагноз цукрового діабету, важливо обстежуватись у лікаря як при плануванні вагітності, так і після.

Сучасна стратегія ведення вагітних із цукровим діабетом – це планування вагітності, що передбачає досягнення ідеальної компенсації всіх показників за 3-4 місяці до зачаття дитини, відмову від шкідливих звичок, застосування людських генно-інженерних інсулінів, а також огляд профільних спеціалістів для виявлення можливих ускладнень цукрового діабету вже на цьому етапі.

Щодо нас, офтальмологів, то специфічним ускладненням цукрового діабету з боку ока є ретинопатія – пошкодження сітківки ока. Вона проявляється ураженням дрібних судин сітківки, які стають більш ламкими, що спочатку виражається у вигляді випинання судинної стінки, а пізніше набряку та крововиливів на сітківці, викликаючи зниження гостроти зору, яке в окремих випадках може стати незворотнім.

Важливо знати! Ризики появи ретинопатії збільшуються із стажем захворювання, довгий час вона може розвиватися безсимптомно. Тому ніколи не думайте, що у вас все гаразд з очима тільки на підставі того, що у вас нормальний зір. Ось чому вже на етапі планування вагітності майбутня мама має бути оглянута досвідченим офтальмологом і за необхідності розпочате лікування сітківки. Протипоказанням до вагітності з боку очей є важка проліферативна діабетична ретинопатія, загрозлива щодо втрати зору.

Майбутнім мамам на замітку: з настанням вагітності моніторинг очного дна у вагітної з цукровим діабетом проводиться 1 раз на триместр. Перші ознаки ретинопатії, що з’явилися під час вагітності, на щастя, в більшості випадків мають транзиторний характер і зникають із завершенням вагітності та пологів. Разом з цим, вони потребують динамічного спостереження. Кількість оглядів може бути збільшена й в разі супутніх  артеріальної гіпертензії, нефропатії та прееклампсії вагітних. В окремих випадках макулярного набряку може бути введений кеналог.

Суворий контроль глікемії та підтримання стійкої компенсації вуглеводного обміну знижують ризики появи й прогресії діабетичної ретинопатії.

Патологічні зміни з боку сітківки у вагітних жінок можуть бути й не пов’язані з цукровим діабетом. При виявленні периферичних дистрофій, що проявляються стоншенням і розривами сітківки, має бути проведена профілактична лазеркоагуляція, що виконає лазерний офтальмохірург у строки не пізніше 6 тижнів до пологів. Повторний огляд після процедури проводиться через 10 днів і при успішному блокуванні розривів сітківки офтальмолог дає висновок про можливість пологів природним шляхом. Звичайно ж, загальна тактика ведення пологів визначається акушером-гінекологом та ендокринологом.

Після завершення вагітності й пологів огляди очного дна мають бути не рідше 1 разу на рік.

Таким чином, можна стверджувати, що діабет і вагітність – сумісні.

Діабет – не вирок, якщо знати про свою хворобу та контролювати її, й на сьогодні не є перепоною для досягнення мрії життя – радості материнства!

Дізнайтеся більше про лікування діабетичної ретинопатії

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу


Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про детей:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.