Войти

Діти та пісочниця. Які хвороби ока можна принести з дитячого майданчика?

За даними МОЗ, кожен третій українець інфікований гельмінтами. Найбільше вражаються діти через особливості їх поведінки та цікавість до оточення. У фокусі уваги – токсокароз.



лікар-офтальмолог вищої категорії медичного центру «АЙЛАЗ»

Прохвачова Олена Станіславівна

    Токсокари – це паразити, що населяють кишківник інфікованих собак (рідше котів). Якщо тварина безпритульна, то вона 100% заражена ними.

Чотирилапі переносять захворювання зазвичай безсимптомно, з випорожненнями виділяючи яйця глистів у довкілля. До організму людини ці паразити потрапляють двома шляхами:

   -   фекально-оральним. Дитина, граючись у пісочниці, облизала брудні пальці чи іграшку або з’їла немите яблучко;

   -   контактно-побутовим. Дитина побачила милого песика-безхатька та помчала його обіймати. Або ж ви самі принесли гельмінтів додому – на взутті. Собака, радіючи поверненню господаря, облизав ваші черевики й все – яйця токсокари у його кишечнику! Ви також можете рознести цих паразитів по коридору – і тоді ними заразяться й домашній улюбленець, і вся родина, передусім – малеча. 

Що відбувається з організмом при токсокарозі

Через 2-4 тижні після зараження з яєць вилуплюються личинки й з током крові з тонкого кишківника мігрують до різних органів. Імунітет, звісно, у цей час реагує на загрозу: навколо непроханих гостей виникає запалення та формуються щільні фіброзні капсули. «Запаковані» личинки незабаром гинуть, однак самі капсули залишаються та призводять часом до непоправних наслідків!

Симптоми з’являються в період міграції личинок. Це:

   -   зростання температури до +37,2°C і вище;

   -   утома;

   -   головний біль;

   -   біль у животі та м’язах;

   -   висип на шкірі;

   -   збільшення лімфатичних вузлів;

   -   кашель.

Існують 4 форми токсокарозу:

   -   безсимптомна. Прояви відсутні – як і наслідки зараження;

   -   вісцеральний токсокароз. Личинки гельмінтів потрапляють до печінки та можуть дістатися легень. Захворювання діагностують за результатами аналізу крові – тест покаже перевищення рівня еозинофілів і ферментів печінки. Хворі скаржаться на постійну втому, підвищення температури тіла (до +38°C), біль у животі та висип на шкірі;

   -   очний токсокароз. Зазвичай уражається одне око. Проявляється захворювання центральним гранулематозним хоріоїдитом (запаленням судинної оболонки ока). Небезпека полягає в тому, що часто погіршення зору відбувається безболісно, непомітно для дитини та батьків. Інколи супроводжується косоокістю. Досить високий ризик незворотної втрати зору (!);

   -   церебральний токсокароз. Основні прояви – сильний головний біль та епілепсія. Часто цю хворобу плутають із пухлиною мозку.

Увага! Щоб виявити токсокароз, необхідно здати кров на загальний аналіз, а також антитіла IgG до цього захворювання.

Як захистити себе, дітей і домашніх улюбленців від токсокарозу?

Коли ваш малюк грається в пісочниці, не випускайте його з поля зору. Ви лиш на мить відвернулися, а дитя вже тре обличчя немитими ручками або перевіряє, який на смак пісок.

Увага! Безпритульні тварини часто використовують пісочниці як туалет. Окрім собак і котів, токсокароз переносять ще й гризуни (щурі та миші). Тож у жодному разі не пускайте дитину до пісочниці, що немає захисного накриття.

Вирушаючи на прогулянку, обов’язково візьміть із собою санітайзер і вологі серветки. Якщо прогулянка буде довгою, покладіть до сумки перекус для дитини, але такий, щоб вона могла його з’їсти, не беручи до рук: замість булки – фруктовий мус у тюбику, замість цілого фрукта – порізаний на шматочки, які дитина зможе з’їсти за допомогою одноразової виделки.

Ретельно мийте овочі та фрукти – і перш ніж покласти їх до холодильника, і перед споживанням.

Не забувайте вчасно проводити дегельмінтизацію домашнім улюбленцям.

Уникайте контактів із тваринами-безхатьками. А якщо підберете котика чи песика з вулиці, то віднесіть його спершу до ветклініки й лише після цього – додому.

Коридор – одне з найбрудніших місць у домі. Тому якомога частіше робіть там вологе прибирання, використовуючи безпечні дезінфекційні засоби.

Не ходіть по дому у вуличному взутті й поясніть дитині, чому їй також не слід так робити.

Існують безпечні лікарські препарати для профілактичного застосування для дітей та дорослих. Педіатр порадить, що саме буде найкращим вибором. Тож насолоджуйтеся природою, прогулянками, милими цуценятами та не забувайте про гігієну! 

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу


Дізнатися більше

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про детей:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.