Войти

Контроль міопії: що, де та як контролювати?

Короткозорість – найчастіша причина зниження зору у дітей. Статистика показує, що до 2050 року половина населення земної кулі матиме короткозорість.



     При короткозорості у дитини збільшується розмір ока та розтягується сітківка. Чим вище рівень короткозорості, тим вище ризики ускладнень, пов’язаних з цим збільшенням передньо-заднього розміру ока.

Тому, якщо ви помітили, що ваша дитина гірше бачить – наприклад, примружується, щоб розглянути предмети, намагається ближче сісти до телевізора, стала повільніше читати та гірше встигати в школі – зверніться до лікаря. У цьому випадку просто відвідати оптику й виписати окуляри недостатньо.

При первинному виявленні короткозорості у пацієнта, особливо дитини чи підлітка, офтальмолог не просто призначає корекцію, а й оцінює ризики прогресії міопії, рекомендує регулярне спостереження в динаміці. Все це потрібно, щоб здійснювати контроль міопії – оцінювати швидкість прогресування міопії та відстежувати ефективність прийнятої схеми лікування, за необхідності вносити до неї зміни.

Завдання спеціаліста – вибрати найбільш зручний та ефективний для кожного окремого пацієнта метод, орієнтуючися на дані обстеження.

Які ж параметри найбільш точно характеризують швидкість прогресування міопії та потребують контролю?

Для оцінки міопії використовуються такі показники, як рефракція та осьова довжина ока (ПЗВ). Обидва ці показники досить просто вимірюються, але вимагають спеціальної апаратури та навичок.

Клінічна рефракція ока залежить від балансу між оптичними компонентами ока та його осьовою довжиною. Для первинної діагностики короткозорості, в першу чергу, треба оцінити стан рефракції, бажано в умовах циклоплегії (медикаментозного розслаблення м’язів очей, що залучені в процесі фокусування), та провести вимірювання розмірів ока – оптичними (Pentacam) або ультразвуковими методами виміру. Такі методи дослідження доступні в спеціалізованих офтальмологічних центрах.

Ці ж методи використовуються для оцінки прогресії короткозорості.

Проведення обстеження зору пацієнта в одному центрі на одному устаткуванні дозволить максимально відстежити динаміку. Тому, обравши клініку, краще повторювати обстеження там же.  

Одним із непрямих показників можливого розвитку короткозорості є дослідження тонусу м’язів, що відповідають за здатність ока змінювати свою оптичну систему на різні відстані. Зниження такої здатності – ознака розвитку короткозорості.

Послаблення роботи м’язів і подовження розмірів ока свідчать про те, що короткозорість прогресуватиме та слід вибрати такі методи корекції, що не тільки коригуватимуть короткозорість, але й затримуватимуть її прогресію.

На сьогодні існує кілька підходів у контролі міопії: фармакологічний, ортокератологія (нічні лінзи Paragon, США), спеціальні МКЛ для контролю міопії MiOpia (Sоflex, Ізраїль).

Сьогодні в Україні доступні всі ці методи та ваш лікар допоможе обрати найефективніший, найбезпечніший і найнадійніший метод корекції для вашої дитини.

Сучасна офтальмологія дає великі шанси допомогти вашій дитині зупинити короткозорість і запобігти її ускладненням.

Клініка «АЙЛАЗ» має у своєму розпорядженні все необхідне обладнання для контролю міопії та використовує сучасні методи її лікування.

Звертайтеся до спеціалістів за консультацією.

 

АЙЛАЗ піклується про ваші очі

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу


Дізнатись більше

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про детей:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.