Войти

ЛОР: ризики зниження імунітету навесні

На межі зими та весни завжди наступає сезон ГРВІ та грипу. В першу чергу, від вірусної інфекції страждають наші дихальні шляхи, що вкриті зсередини епітелієм.



лікар-отоларинголог клініки «СітіДоктор» Готюк Юлія Олександрівна
 
Його основне завдання  – затримати попадання вірусів і бактерій в організм.
 
Проте, на фоні порушення захисних бар’єрів носоглотки, зниження неспецифічного та специфічного протиінфекційного імунітету, під впливом переохолодження, нервово-психічного перенапруження і несприятливих екологічних впливів, шкідливі мікроорганізми все ж потрапляють в клітини верхніх дихальних шляхів, розмножуються в них і викликають захворювання. 
 
Захисні бар’єри та імунітет недосконалі у дітей, тому вони хворіють частіше. 
 
Вірусна інфекція виснажує імунну систему і захворювання часто супроводжується ускладненнями бактеріальної природи. Ризик таких ускладнень найбільш високий при відсутності своєчасного повноцінного лікування та у пацієнтів з хронічними запальними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, пазух носа, ротової порожнини тощо.
 
Серед них: бронхіт, пневмонія, синусит, отит, пієлонефрит, менінгіт, серцева недостатність та інші.
 
Увага! Деякі ускладнення проходять безсимптомно, але внаслідок цього знижується імунітет, підвищується ризик виникнення онкологічних захворювань і раніше наступає старість.
 
Як зрозуміти – це симптоми ГРВІ чи ускладнення?
 
Звичайно, достовірно установити це може тільки спеціаліст. Але пацієнт може відслідкувати зміни свого стану, щоб при необхідності вчасно звернутись до лікаря. Як правило, «звичайний» нежить у дорослих проходить за 5-6 днів. При поширенні інфекції з носа на приносові пазухи розвивається таке ускладнення, як синусит.
 
Симптоми, що повинні насторожити хворого: тривала закладеність носа, гнійні виділення, головний біль в ділянці лоба, щік і потилиці. У дітей при поширенні інфекції в носоглотку може розвинутися аденоїдит – запалення глоткового мигдалика, що може проявлятись утрудненим носовим диханням, храпом, гнусавістю, кашлем після сну. З носа та носоглотки інфекція може поширюватись через слухову трубу в порожнину середнього вуха, викликаючи там запалення – отит.
 
Це проявляється симптомами: біль, закладеність, шум у вусі, зниження слуху.
 
При виникненні подібних скарг потрібно звернутися за кваліфікованою допомогою до ЛОР-лікаря. Знизити ризик ускладнень можна, дотримуючись простих правил: 
  • постільний режим;
  • своєчасне звернення до лікаря та виконання всіх вказівок; 
  • не займатися самолікуванням; 
  • пити багато рідини, щоб прискорити  виведення токсинів і продуктів розпаду вірусів та клітин-захисників імунітету;
  • провітрювати приміщення та проводити в ньому вологе прибирання. 

CitiDoctor – це міжнародний медичний центр нового покоління.

Інновації та нова культура цінності життя!

Задайте питання лікарям і отримайте відповідь

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Міжнародний медичний центр CitiDoctor https://citidoctor.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 333 48 85

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.